Bästa gänget

20 glada och härliga tjejer har vi haft med i årets demokratiprojekt. Det har varit tre intensiva och mycket lärorika veckor, som startade upp med en utbildning-och fördjupningsvecka i Växjö. Tjejerna blev indelade efter önskemål i fyra grupper, demokrati-, information-, aktivitet och dokumentationsgrupp.  För att vara så förberedda på andra veckan, den när vi åkte till Krupa i Bosnien.

34 timmar tog bussresan från Sverige till vårt slutmål, Bosnien. Trötta men ändå glada över att vara framme installerade vi oss på motellet.

Första dagen träffade vi 20 tjejer från Bosnien. Vi gjorde lära känna övningar som bla handlade om fördomar. Tjejerna från dokumentationsgruppen presenterade sitt arbete om Växjö och Alvesta kommun. På eftermiddagen träffade vi några från ett damfotbollslag, laget spelar i högsta ligan. Deras målvakt vaktar också målet i Bosniska landslaget.

Mitt genom byn Krupa går floden Una. Den är som tagen ur en sagobok, men förrädisk. Vattnet är mycket kallt och strömt. Vi var på ett ställe utmed Una som hade ett stort hus där vi grillade, spelade brännboll och hade 5 kamp. Bra och genomtänkta aktiviteter tillsammans med våra nya vänner.

Efter en lång, slingrig och skumpig bussresa kom vi fram till resans tuffaste ställe, Srebrenica. Så fort vi kom ut bussen kändes den tryckande och overkliga stämning som finns där. Det är många och mycket känslor som kommer över en, hur och varför var det möjligt? Mitt i Europa och hela världen såg på. Vi får aldrig glömma Srebrenica.

Flera av tjejerna blev också upprörda och arga över att händelsen inte tas upp skolan. Det var ingen av dem som visste något innan de började i vårt projekt.

Kriget har också satt sina spår och avtryck i andra städer. I centrala Tuzla attackerades en mötesplats för ungdomar, där man idag har ett monument över de som dog.

Vi fick också tid till att bada i salta sjöar, de ligger också mitt i Tuzla. Skönt med avkoppling och tid för att prata om sina upplevelser.

Lördagen denna resas sista dag, åkte vi till Bihac. På kvällen var det att packa ihop sina saker och städa sitt rum. Kändes som om väskan har krympt

Söndagsmorgon var det stort kramkalas och hej då!

Ses nästa år!

Vårpremiär på Ringsberg och snöpremiär på Norregårds fritidsgård. Unkan i Lammhult har Tjejer Emellan nästa vecka, på Arabygården är det terminspremiär den 6 februari.

Sportlovskul mån-fre på Arabygården
Life is good - simhallen på påsklovet
Tjejbrunch den 23 april kl:11:00-14:00 på Panncentralen

 

Nu är det hög tid att börja planera årets Tjejbrunch. Vi behöver DIG med bra och härliga idéer, hur ska vi återskapa förra årets succé.
-Välkommen till Panncentralen onsdag 2 mars kl:17:00 -18:30
// Lotta

 

Häng med oss i prideparaden lördag 14 maj. 
Vi träffas kl:13:00 på Norrtullskolanstrappa.
 
 

Nu är det snart sommarlov...

Tjejer Emellan kommer även den här sommaren erbjuda feriejobb till 10 st ungdomar mellan 16 - 20 år. Vi startar vecka 25 och slutar fredag vecka 27.

Här kan du läsa om förra året

Nu är vi hemma!

Efter härliga dagar i jämtland och Östersund är vi tillbaka i småland. Många härliga minnen från våra aktiviteter; som slalom, skoteråkning, hundspann, vinterbad och långfärdsskridskor. Klara från Radio Kronoberg, gjorde flera fina repotage om kärlek,upplevelser och religon.En dramatisk hemresa med bussen som gick sönder, efter 3 timmar i värmlandska skogarna kom en ny buss från Malung. Trötta med mycket nöjda var vi hemma i Växjö runt tre på morgonen.

Hör repotagen här!