Bästa gänget

20 glada och härliga tjejer har vi haft med i årets demokratiprojekt. Det har varit tre intensiva och mycket lärorika veckor, som startade upp med en utbildning-och fördjupningsvecka i Växjö. Tjejerna blev indelade efter önskemål i fyra grupper, demokrati-, information-, aktivitet och dokumentationsgrupp.  För att vara så förberedda på andra veckan, den när vi åkte till Krupa i Bosnien.

34 timmar tog bussresan från Sverige till vårt slutmål, Bosnien. Trötta men ändå glada över att vara framme installerade vi oss på motellet.

Första dagen träffade vi 20 tjejer från Bosnien. Vi gjorde lära känna övningar som bla handlade om fördomar. Tjejerna från dokumentationsgruppen presenterade sitt arbete om Växjö och Alvesta kommun. På eftermiddagen träffade vi några från ett damfotbollslag, laget spelar i högsta ligan. Deras målvakt vaktar också målet i Bosniska landslaget.

Mitt genom byn Krupa går floden Una. Den är som tagen ur en sagobok, men förrädisk. Vattnet är mycket kallt och strömt. Vi var på ett ställe utmed Una som hade ett stort hus där vi grillade, spelade brännboll och hade 5 kamp. Bra och genomtänkta aktiviteter tillsammans med våra nya vänner.

Efter en lång, slingrig och skumpig bussresa kom vi fram till resans tuffaste ställe, Srebrenica. Så fort vi kom ut bussen kändes den tryckande och overkliga stämning som finns där. Det är många och mycket känslor som kommer över en, hur och varför var det möjligt? Mitt i Europa och hela världen såg på. Vi får aldrig glömma Srebrenica.

Flera av tjejerna blev också upprörda och arga över att händelsen inte tas upp skolan. Det var ingen av dem som visste något innan de började i vårt projekt.

Kriget har också satt sina spår och avtryck i andra städer. I centrala Tuzla attackerades en mötesplats för ungdomar, där man idag har ett monument över de som dog.

Vi fick också tid till att bada i salta sjöar, de ligger också mitt i Tuzla. Skönt med avkoppling och tid för att prata om sina upplevelser.

Lördagen denna resas sista dag, åkte vi till Bihac. På kvällen var det att packa ihop sina saker och städa sitt rum. Kändes som om väskan har krympt

Söndagsmorgon var det stort kramkalas och hej då!

Ses nästa år!

Vårpremiär på Ringsberg och snöpremiär på Norregårds fritidsgård. Unkan i Lammhult har Tjejer Emellan nästa vecka, på Arabygården är det terminspremiär den 6 februari.

Sportlovskul mån-fre på Arabygården
Life is good - simhallen på påsklovet
Tjejbrunch den 23 april kl:11:00-14:00 på Panncentralen

 

Nu är det hög tid att börja planera årets Tjejbrunch. Vi behöver DIG med bra och härliga idéer, hur ska vi återskapa förra årets succé.
-Välkommen till Panncentralen onsdag 2 mars kl:17:00 -18:30
// Lotta

 

Häng med oss i prideparaden lördag 14 maj. 
Vi träffas kl:13:00 på Norrtullskolanstrappa.
 
 

Fritidsgård för tjejer alla lördagar kl:19:00-23:00 på Arabygården.
Välkomna!

lördag 21 nov Art med Dalia
lördag 28 nov Make up och Henna
 

Sista lördagen i augusti, hade vi turen att för höra på Cecilia grundare till Futbol da forca. En tjej som förändrar världen genom fotboll. Hon startade i Mocambiq, och nu snart får också vi ta del av den.

Vi uppmärksammade internationella kvinnodagen genom att ha en trekamp, med deltävlingar som frågesport på kvinnohistoria, stad och land och dansa - pausa. Många som var med och kämpade, vinsten togs hem av Kassandra, -Grattis! 

Vi avslutade kvällen med att fika på Sanars prinsesstårta.

Fira 8 mars internationella kvinnodagen!

kl:19:00-23:00 på Arabygården. Det kommer att var en quiz om internationella kvinnodagen + två andra deltävlingar. Fint pris att vinna!

Chill, singstar och tårtkalas, vi ses!

Nu har vi varit på planeringsdag i Kosta. Förmiddagen användes till "lära känna varandra" och om Tjejer Emellan, hur det startade, vilka beslut som har tagits och värderingar som är viktiga för oss. Lunchen var lika god som frukostbuffén, mätta och nöjda tog vi tag i em utmaning. - Vilka aktiviteter ska vi fokusera på under hösten och våren. Dagen avslutade vi i hotellets spaavdelning.

Tjejmässan var jättekul och det fanns massor av olika aktiviteter man kunde prova på. Vi dekorerade egna cupcakes och pärlade men man kunde även bli stylad av elever från gymnasieprogrammet "skönhet och hälsa", bli fotograferad i studio mm. 

För tjejer - på tjejers villkor

Tjejer Emellan erbjuder öppen verksamhet varannan fredag på Arabygården, varannan måndag på Paxkafé och tisdagar på Fagrabäcksfritidsgård.

 

Feriejobb för tjejer - Unga leder unga

I tre veckor under sommarlovet, får tjejer ta del och dela med sig av kunskaper i ledarskap och personligutveckling. Målet är att de tjejerna i sin tur ska leda egna grupper eller ordna arrangeman för åldersgruppen 10-12 år. 

 

Grupper

där tjejer umgås, diskutera viktiga och intressanta frågor, ta del av samhällsinformation, samt gör aktiviteter tillsammans

 

Resor/utflykter

Efter önskemål och gemensamt arbete åker vi på länger resor och kortare utflykter. ex 2012 fjällresa till Östersund, shopping, Stockholm och besök i riksdagen, Arosfortet i Halmstad, utbyte med liknade verksamhet.

 

Aktivteter

Vårruset - löpartävling runt Växjösjön 

Höstmarknad - Araby Park Arena

 

Lovarr

Kulturlovet v.44 Tjejdag på Panncentralen

Påsklovet - Spadag i simhallen + hela äventyrsbadet för bara tjejer

 

Chatt

Onsdagar finns det en ledaren från Tjejer Emellan på Växappschatt

 

 

Samverkan

För att driva verksamheten behöver Tjejer Emellan stöd. Personer, organisationer eller företag kan bidra genom att leda workshops, ordna aktiviteter för tjejer, skänka material, engångssumma eller komma överens med oss om ett längre samarbete.

På så sätt bidrar ni till att unga tjejer kan bli delaktiga i samhället, prova på nya aktiviteter och få en knuff i att förverkliga sig själv.

Nu är det snart sommarlov...

Tjejer Emellan kommer även den här sommaren erbjuda feriejobb till 10 st ungdomar mellan 16 - 20 år. Vi startar vecka 25 och slutar fredag vecka 27.

Här kan du läsa om förra året

Nu är vi hemma!

Efter härliga dagar i jämtland och Östersund är vi tillbaka i småland. Många härliga minnen från våra aktiviteter; som slalom, skoteråkning, hundspann, vinterbad och långfärdsskridskor. Klara från Radio Kronoberg, gjorde flera fina repotage om kärlek,upplevelser och religon.En dramatisk hemresa med bussen som gick sönder, efter 3 timmar i värmlandska skogarna kom en ny buss från Malung. Trötta med mycket nöjda var vi hemma i Växjö runt tre på morgonen.

Hör repotagen här!

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.